Forskning etterlater liten tvil om at det er nødvendig med et realfagsløft i Norge. Dårlige resultater på internasjonale skoletester, for få realfagsstudenter, og et skrikende behov for ingeniører gjør at regjeringen i år lanserer en ny realfagsstrategi. Forskerfabrikken mener tidlig innsats er helt avgjørende for å løse det kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kaller et ”realfagsproblem”.

Rekordmange forskerspirer

For å få barn og unge interessert i realfag arrangerer Forskerfabrikken sommerskole. Aldri før har så mange barn ønsket å forske på fritiden. Her lærer barn i skolealder om matte, fysikk, biologi og kjemi gjennom morsomme eksperimenter. Over 4000 barn i hele landet deltok på sommerskolen i 2014.

– Målet er å inspirere barn og unge til å få øynene opp for hvor morsomt realfag faktisk er. Det er fantastisk gøy å se engasjementet for naturfag bli vekket hos barna, sier fabrikksjef Hanne S. Finstad.

Viser til gode resultater

Forskefabrikken har arrangert sommerskole siden den ble etablert av Finstad for 13 år siden. Nå kan den sosiale entreprenøren vise til resultater. 25 prosent av deltakerne i 2002/03 forteller at erfaringene fra Forskerfabrikkens sommerskole var viktig for valget av realfagsfordypning på videregående skole. Det viser en studie med støtte fra Forskningsrådet. Forskerfabrikken er opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk.

– Vi må vise barna våre hva realfag faktisk handler om, de må få smake, lukte, se og høre. Å gjøre eksperimenter er faktisk realfagenes naturlige uttrykksform, understreker Finstad.

Denne tilnærmingen har også ført til en jevn fordeling av jenter og gutter på sommerskolen. Mens nasjonale tall viser at bare 16 prosent av alle uteksaminerte studenter i real- og teknologifag er kvinner, kunne Forskerfabrikken skilte med 44 % jenter på fjorårets sommerskole.

– Vi må skape en interesse og et engasjement for fagene når barna er små, blant både gutter og jenter. Det er bare på denne måten vi vil få økt rekruttering, fastslår Finstad.

Over hele landet

I år håper Forskerfabrikken at godt over 5000 barn skal delta på sommerskole i alle landets fylker. Til sammenlikning var det 160 deltakere i 2006. I år arrangeres det sommerskole på blant annet Abelias medlemsskoler Skagerak International School og International School of Telemark.

– I starten var det hovedsakelig foreldre med realfagsbakgrunn som meldte barna sine på sommerskolen, men nå kommer barna fra mange ulike bakgrunner. Det gleder oss at stadig flere ser verdien av å ufarliggjøre realfagene med lek i tillegg til læring, sier Finstad.

Les mer om Forskerfabrikken på deres egne hjemmesider

Kontaktperson Knut Erik Beyer-Arnesen

knut.erik.beyer-arnesen@abelia.no

+47 932 42 138