Riccardi er gift og har barn med en norsk kvinne. De siste tolv årene har han bodd i Norge. På Abelias jubileumskonferanse 15. juni kan du høre hans interessante og underholdene foredrag om global kulturforståelse.

I midten av februar skrev Aftenposen en sak om kulturelle forskjeller mellom de nordiske landene. I et intervju sier Riccardi blant annet: – Finnene liker tydelige budskap, danskene oppfattes som tøffe og aggressive. Svenskene er veldig konsensusdrevne og bruker tid, mens dansker og nordmenn er utålmodige.

Selv mellom de nordiske landene hersker det store ulikheter i lederstil og bedriftskultur. Riccardi, og flere eksperter med han, mener at mange bedrifter tar for lett på kulturforskjeller. Dersom man ikke tar ulikhetene på alvor, kan man risikere å møte på store problemer, sier han.

Mange av oss opplever kulturelle forskjeller bare når vi reiser til utlandet på ferie. Da kommer vi gjerne hjem igjen, og kan humre og le litt av at i Australia der hilser alle på hverandre. Gjør du det samme her i Norge, så tror folk du er lettere beruset eller har en eller annen form for lidelse. Det skal ikke mer enn et lite smil til, før en fremmed på bussen føler seg ubekvem.

Når det blir vanligere å jobbe i flerkulturelle miljøer, holder det ikke lenger med ferieminnene. Det kreves en egen bevissthet for å kunne behandle ulike kulturer med respekt. I mange tilfeller er det helt nødvendig med spesifikk kunnskap om hvordan man håndterer kulturforskjeller.

Hvordan gjør man det?

Det er ikke så vanskelig som folk ofte tror, mener Pellegrino Riccardi. Et av hovedmålene hans er å se på mulighetene for god kommunikasjon til tross for kulturelle ulikheter. Som tilflytter til Norge har han gjort seg opp sine tanker om nordmenn, og kommer med betraktninger om hva som er positivt og negativt med å være akkurat slik nordmenn er.

Kontaktperson Elin Backe Christophersen

ebc@abelia.no

+47 23 08 80 79