Ledelse

Inge Jan Henjesand åpnet med å snakke om hva du som leder må ha oppmerksomhet på. – Hva er det du kan påvirke og hva er det som påvirker deg er viktig å være oppmerksom på, sier Henjesand. HMS-regelverket og personaljusen er viktige formelle rammer for lederrollen, og noe du må forholde deg til.

Motivasjon er en sentral drivkraft for kunnskapsmedarbeider. Derfor er det viktig å vite hva som motiverer hver enkelt. Her holder det ikke å tro at man vet hva som motiverer, man må snakke med hver enkelt for å få vite dette med sikkerhet, sier Elin Backe Christophersen.

Last ned presentasjonen om ledelse her

Godt arbeidsmiljø gir godt omdømme

- Et godt arbeidsmiljø har mange positive følgesvenner, sier Gro Lundberg. Er arbeidsmiljøet godt, letter det rekruttering av dyktige medarbeidere, reduserer konfliktnivået, gir mindre sykefravær, øker produktiviteten som igjen gir en god økonomi.

Arbeidsmiljøloven krever systematisk HMS-arbeid. Her finner du lenker til forskriftene man må forholde seg til:

Last ned arbeidsmiljø-presentasjonen her

Regelverket

- Arbeidsmiljøloven + tariffavtalen + arbeidskontrakten = Rammene for styringsretten, sier Ulf Knobloch Johannessen. Han hadde en gjennomgang av de mest praktiske juridiske problemstillingene arbeidsgivere møter.  Han ga en kortfattet oversikt over regelverket i arbeidsretten, og tok ellers for seg reglene knyttet til rekruttering, fast og midlertidig ansettelse, oppsigelse pga. arbeidstakers forhold (langvarig sykefravær, mangelfulle arbeidsprestasjoner, oppsigelse i prøvetid, samarbeidsproblemer), den formelle fremgangsmåten ved oppsigelser, og endelig de viktigste reglene om arbeidstid.

Last ned personaljus-presentasjonen her

Malene og standarddokumentene det ble vist til på kurset kan lastes ned fra Abelias nettsider. Noen krever passord. Dersom du er usikker på hva ditt passord er, kan du kontakte Abelia for å få dette på nytt.
 

Kontaktperson Gro Lundberg

gl@abelia.no

+47 950 78 546

Kontaktperson Ulf Knobloch Johannessen

ulf.johannessen@abelia.no

+47 951 43 274