Fakta om Telenor Norge:

Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. De tilbyr bredbånd, mobil, telefoni og kabel-tv til privat- og bedriftskunder. De er tilstede på mer enn 30 steder i Norge og på Svalbard. Hovedkontoret ligger på Fornebu i Oslo. Telenor Norge er den norske delen av Telenor-konsernet. De har
3 196 000 mobilkunder,
870 000 fastnett bredbånds-
kunder, 1 036 000 fasttelefonikunder, 506 000 kabel-tv-abonnenter og 4800 medarbeidere i Norge.
(Tall fra 3 kvartal 2011)

Hva er din ledelsesfilosofi?

Sammen med ledergruppen er man nødt til å sette opp en retning om hvor man skal – gjerne på litt lengre sikt. Når denne jobben er gjort starter arbeidet med å motivere medarbeidere slik at alle blir med på den samme reisen. Det er en lederes oppgave å skape begeistring rundt dette felles prosjektet. Dette er en av de mest utfordrende tingene ved å være leder, for da må man tørre å prioritere. Prioriteringer kan føles smertefulle der og da, men jeg har ved flere anledninger opplevd å få tilbakemeldinger på at vi burde ha prioritert vekk mye mer enn det vi faktisk har gjort. På sikt er altså tydelige prioriteringer en god ting.

Jeg er en person med veldig godt humør. Et positivt syn på livet tror jeg er viktig som leder. Telenor leder an i en industri som for tiden går gjennom store endringer, og da er det viktig å fokusere på mulighetene og gjøre de grepene som er nødvendige for hele tiden å være et hestehode foran konkurrentene. Det er utfordrende, men også utrolig givende å få lov til å lede et så stort selskap som Telenor gjennom et slikt landskap. Når det er sagt så skal man være følsom for at store endringer sjelden foregår i total harmoni. Endring er vanskelig, men selv om man kan oppleve at man befinner seg i den mørkeste tunnel så er man nødt til å lete etter mulighetene. Noen ganger må man lete en stund, men de er der. Åshild Bendiksen, mangeårig styremedlem i Telenor sa en gang: Skal man inneha en topplederjobb innebærer det at man kommer til å tråkke i salaten. Når du først er i salaten, så be om hjelp, ikke bli tråkkende rundt alene. Dette er et utsagn som har tilført min lederstil mye. Det er imponerende hvordan folk stiller opp dersom man evner å spørre etter hjelp. 

Kan du gi et eksempel på når du har lyktes?

Jeg har ett konkret eksempel. Jeg ledet Telenors fastnett i Norge fra 2005 – 2007. Dette var en utfordrende periode for fastnett. Kundene byttet fra fasttelefoni til mobil- og IP-telefoni. Vi mistet 3 milliarder i inntekter. Likevel klart vi å ta ut 1,5 milliard i kostnader, øke kundetilfredsheten og få fornøyde medarbeidere. Det å lose Telenors fastnettavdeling gjennom den operasjonen og oppleve et slikt resultat er noe jeg ser tilbake til med glede.

Kan du gi et eksempel på noe du ikke fikk til?

I 1982 kom jeg ikke inn på NTH, i dag NTNU. Jeg hadde en brennende drøm om å bli elektronikkingeniør. Dette viste seg å bli en nyttig erfaring for meg. Det er ikke alltid man lykkes ved første forsøk, men det gjelder å ikke gi seg om man virkelig brenner for noe. Jeg bestemte meg for å ta opp fag å jobbe beinhardt for å nå mitt mål. Da jeg søkte neste år, kom jeg inn.

Har du et forbilde som leder?

Jeg er særlig imponert over kvinner som har banet vei slik at det i dag og fremover er naturlig at kvinner innehar ledende posisjoner i samfunnet. Gro Harlem Brundtland er et stort forbilde for meg på dette området. Hun har kombinert politikk og familieliv på en forbilledlig måte. En annen kvinne som setter standard er Anne Carine Tanum, styreleder i DnB. Hun er med på å skape muligheter. Hun er involverende og konstruktiv med fokus på sak. Det er mange som har noe å lære av hennes måte å drive styremøter på.

Om Berit Svendsen

  • Berit Svendsen. (1963), oppvokst på Kråkerøy ved Fredrikstad 
  • Gift, to barn
  • Sivilingeniør fra NTHs Institutt for datateknikk og telematikk. Master of Technology Management ved NTNU i samarbeid med NHH/MIT og Sloan School of Management
  • Adm. dir. for Conax (Telenor datterselskap) 2008-2011
  • Divisjonsdirektør for fast- og mobil i Telenor Norge 2007–2008 
  • Leder for fastnettdivisjonen Telenor Nordic Fixed 2005 – 2007 
  • Teknologidirektør (CTO) i Telenor og leder for forskningsavdelingen 2000 – 2005
  • Startet karrieren med utvikling av ISDN ved Televerkets forskningsinstitutt på Kjeller på 80-tallet 

Kontaktperson Hege Guttormsen

hege.guttormsen@abelia.no

+47 943 66 094