- Skandinavisk mote og design er allerede verdensberømt. Nå skal Nordens mote- og tekstilbransje også bli verdens mest bærekraftige. Visjonen er at den nordiske mote- og tekstilbransjen skal bli verdensledende i bærekraftig design, forbruk og produksjon og samtidig bidra positivt til bærekraftig utvikling og grønn vekst i Norden og globalt. Videre er handlingsplanens mål at mote og tekstil innen 2050 skal inngå i en sirkulær økonomi der produktenes levetid forlenges og tekstilfibre holdes i et lukket kretsløp, og brukes igjen og igjen.

Hater søppel

Gisle Mariani Mardal, leder for Norwegian Fashion Institute, var i København og holdt et innlegg på lanseringen. –Vi ser et skifte i norsk økonomi med fallet i oljeprisene, sier Mardal. For motebransjen er dette en stor mulighet. Vi ser at forbrukerne i større grad ønsker seg lokale produkter, de bryr seg om miljøet hater søppel, sier han. Dette åpner opp for helt nye forretningsmodeller i motebransjen og en vitalisering av våre egne råvarer. I Norge handler det særlig om ull, sier Mardal.

Egen utdanning for bærekraftig mote og design

- Vi vil blant annet utvikle et nordisk akademi for bærekraftig mote og design, slik at designere i hele Norden kan bli utdannet i å designe bærekraftig. Det ligger dessuten en rekke nye forretningsmuligheter i grønn mote – Norden kan være med på å løse globale miljøproblemer, og samtidig skape vekst og arbeidsplasser, sier Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl.

Les hele handlingsplanen, Velkledd i et rent miljø – handlingsplan for mote og tekstil her

#NordicFashionFuture

Se opptak fra lanseringen her

Kontaktperson Gisle Mariani Mardal

gisle.m.mardal@abelia.no

+47 480 95 146