Tirsdag 12. mars samlet Abelia bortimot 20 personer til en eksklusiv samtale med Venstres partileder. Her var alt lagt til rette for at de fremmøtte kunne komme med sine innspill til Venstres politikk.

Verdien av kunnskap

- Kvaliteten på et samfunn kan måles etter hvor høyt det verdsetter kunnskap, sier Skei Grande. Venstre har som ambisjon å gjenreise respekten for kunnskapen. Et godt eksempel her synes jeg er norsk skole. Det er med all respekt å melde ikke mangelen på bananer eller fysisk aktivitet i norsk skole som er den største utfordringen. Vi må gjenreise tilliten til læreren som en kunnskapsperson. Statusen til yrket må økes. De beste må undervise de yngste. Jeg kjenner professorer i andre land enn Norge som, for å kunne beholde sin tittel som professor, må undervise et gitt antall timer på alle klassetrinn. Dette er en ordning jeg har sansen for sier Skei Grande.

"Lastebil-pæng" og gründerpolitikk

- I Trøndelag der jeg kommer fra har vi noe vi kaller for "Lastebil-pæng", fortsetter hun. Det handler om den summen småbedriftseiere har klart å samle sammen i løpet av noen år med egen virksomhet. Grunnen til uttrykket kommer fra at det er mange som kjører lastebil i Trøndelag, smiler hun. Slik systemet er designet i dag, stimuleres man til å investere disse pengene i hytte nr 2 eller flere hus. På den måten skapes ingenting nytt. Derfor foreslår Venstre KapitalFunn, som gir skattelette til dem som ønsker å investere i nye gründerbedrifter. – Lignende ordninger finnes i en rekke land, sier Skei Grande.

Endre og fristille Innovasjon Norge

- Slik Innovasjon Norge er organisert i dag fungerer det ikke som et effektivt virkemiddel for innovasjon. Innovasjon Norges oppgave må være å jakte på innovasjon, ikke på postnummer som ligger utenfor storbyene. Distriktsutviklingsaspektet må bort fra Innovasjon Norge, sier partilederen.

SIVA må styrkes

- Vi ser at veldig mange av de bedriftene som har mottatt støtte fra SIVA klarer å vokse og overleve. Dette er bevis på at SIVA virker og dermed bør styrkes betraktelig.

Arbeidsmiljøloven

- Arbeidsmiljøloven er viktig. Mitt største ønske er at arbeidsmiljøloven skal være boka om hvordan man skal være en god sjef. Det er ikke sikkert det er behov for de kjempestore endringene, men det er flere områder som må mykes opp. Da tenker jeg særlig på arbeidstidsområdet og dette med midlertidige ansettelser. For mange er midlertidige ansettelse veien inn i arbeidslivet. Dersom de ikke har denne muligheten, faller de utenfor arbeidslivet, sier hun.

Les også blogginnlegget til "Selvstendige arbeidere krever like rettigheter" fra lunsjmøtet.

Kontaktperson Tarje Bjørgum

tarje.bjorgum@abelia.no

+47 922 94 842