Hva skal du snakke om på Abelias årskonferanse 20. august?

Jeg skal snakke om temaet «disruptive endringer» med hovedfokus på at fornying av Norge skjer gjennom digitalisering. Jeg har ikke fasiten for hvordan Norge vil se ut om 10 år eller om 20 år, men jeg har tanker og refleksjoner ut fra hvordan teknologien utvikler seg og det kommer nye muligheter for forbrukerne, bedrifter og offentlige etater. Det norske folk er verdensledende på bruk av internett. Jeg tror derfor at vi alle må jobbe med å åpne våre sinn for hva denne fornyingen kan og vil være. Det engelsklånte ordet «disruptiv» tar med seg noe av det vanskelige med endring, og det er det faktum at ikke alt er verdiskapning. Noen taper også. Noen verdier destrueres. Så denne fornyingen avhenger av at vi evner å få til samfunnsnyttig verdiskapning, og jeg tror at vi i bransjen har mye spennende å tilby her.

Hvilke tre tiltak mener du bør gjennomføres for å få Norge best mulig gjennom omstillingen?

Digitalisering av offentlig sektor må skje raskere og her blir det viktig å koble offentlig sektor på tingenes internett, eksempelvis gjennom «smarte byer». Vi må ta utgangspunkt i folket og menneskene som skal leve med og utnytte de teknologiske endringene. Og det norske folk elsker å ta i bruk ny teknologi. Tilslutt så må vi i bransjen jobbe for å få frem de gode løsningene og standarder, slik at alle de smarte tingene og menneskene kan snakke sammen og forstå hverandre. Får vi til det tror jeg vi er på god vei til å fornye Norge.

Når vi ser tilbake på 2015, hva tror du vi i dag oppfatter som moderne, men som snart blir utdatert?

Kanskje selfiestang. Det er blitt helt sosialt stuerent å ta bilde av sitt eget fjes overalt, i nesten hvilken som helst situasjon. Jeg tar masse selfies med familien og venner, og synes det er morsomt. Og hva er ikke bedre enn en forlenget arm så man kan få med enda flere på bildene? Men når vi ser tilbake vil vi nok le av alle disse profilbildene av oss selv som vi har tatt rundt om i verden, med de egentlige severdighetene litt sånn diffust i bakgrunnen. «Taj Mahal var veldig vakkert! Du ser det der bak øret mitt».

Hva mener du er det viktigste elementet i fornyingen av Norge? Delta i debatten på sosiale medier med emneknaggen #abelia15.

Berit Svendsen er en av flere spennende innledere du møter på Abelias årskonferanse 20. august. For mer informasjon og påmelding, klikk her.

Kontaktperson Christine Korme

christine.korme@abelia.no

+ 47 918 25 519