Hvilke 3 teknologitrender mener du er viktigst i 2015?

  1. Den lille skjermen blir størst. Veksten i bruken av smarttelefoner stiger, spisse tjenester i form av apper utkonkurrerer brede tjenester på web.
  2. Datamaskiner overalt. Smart-telefonen og nettbrettet ditt kan også være en bryter for alt lyset og all varmen din: Ett kontrollpanel på veggen for ditt smarte hjem, og i samspill med smarte klokker og andre «dingser» du har på deg kan den eksempelvis måle helsen din, energiforsyningen og sikkerheten i hjemmet ditt. Tingenes internett, som sikkert var trend-spådom nummer 1 for 2014, vokser i styrke. Det blir teknologi i «alt». Som en konsekvens: Behovet for båndbredde økes radikalt. Større fokus på digital infrastruktur fra myndighetenes side – dette har vi allerede sett starten på i EU høsten 2014.
  3. 3D-printere dukker opp hjemme.

Hvilke forventninger har du til 2015?

- Foruten at det blir et spennende vekstår for Lyses satsing på fiberbredbånd og smarthusløsninger: Teknologi vil fortsette å prege hverdagen til veldig mange. I kjølvannet vil vi nok se at personvern og kommersiell bruk av personlige data blir gjenstand for stor diskusjon i 2015. Det blir kanskje også året der sosiale medier blir mer «voksent» i den forstand at bedrifter og menigmann vet mer hva vi skal bruke og ikke bruke det til – og når det skal brukes.

Hva er noe av det aller mest spennende din bedrift jobber med, som du skulle ønske flere visste om?

Lyse-konsernet har utrolig mange ulike jern i ilden. Vi startet som en tradisjonell strømleverandør tidlig i forrige århundre, og har utviklet oss til å bli et teknohus innenfor energi, infrastruktur og telekommunikasjon. I 2015 skal vi for alvor begynne å levere volumer av smarte hjem og velferdsteknologi-løsninger. Smarte målere skal rulles ut – og en kvart milliard sensorer skal plasseres ut i Smartly-hjem i løpet av året. Da er det betryggende at vi er blitt et konsern som har betydelig erfaring i å lansere, drifte og utvikle digitale løsninger i stort volum.

Hvordan bidrar din virksomhet til et bedre klima?

- I over hundre år har Lyse produsert fornybar energi av fallende vann, og er nå den sjette største produsenten av fornybar energi i Norge. Lyse bidrar til mindre utslipp av CO2 ved å ta i bruk naturgass, lage varme av søppel, legge til rette for bruk av LNG i fartøyer og ved å bygge ut fjernvarme til regionene. Nå bygger vi et helt nytt kraftverk i Lysebotn som gjør det mulig å produsere nesten 15 prosent mer fornybar energi av det samme vannet.

Når vi ser tilbake på 2015, hva tror du vi i dag oppfatter som moderne som snart vil bli utdatert?

- 3D TV. Rakk aldri å bli så bra at det ble interessant for folk flest.

Her finner du intevjuer med flere Abelia-medlemmer om Teknoåret15

Toril Nag er en av innlederne på Abelias Big Data konferanse 3. mars. Meld deg på her!

Kontaktperson Tarje Bjørgum

tarje.bjorgum@abelia.no

+47 922 94 842