Hvilke 3 teknologitrender mener du er viktigst i 2015?

  1. Dette ser ut til å bli året alle skal kjøpe seg nok en ny dings: Smartklokke. Android kom med sin Android Wear i fjor, og når Apple slipper sin Watch senere denne våren vil dette ta helt av. Blir spennende å se hvor connected vi nå blir. Om vi blir mer fokusert eller rett og slett ufokusert.
  2. Computing Everywhere, Cloud Sync, Internet of Things – I år kommer mange av oss til å kontrollere stereoanlegget hjemme med mobilen for første gang. Vi kommer til å veie oss på en badevekt som gjennom internett forteller oss hva slags vær det blir i dag. Vi kommer til å bli forbanna om ikke den siste jogggeturen er digitalt lagret og synkronisert med alle brett, mobiler og laptopper og vi investerer i nytt lås- og alarmsystem slik at vi kan åpne døra med mobilen – fra kontoret.
  3. Posisjoneringstjenester- og mas. Ny beacon-teknologi og geofencing vil gi oss nye muligheter utfra hvor vi befinner oss til enhver tid. Går vi inn i en butikk med beacons installert vil vi bli personlig ønsket velkommen med ferdig pakket handlepose. Kjøp av togbillett kan defineres automatisk utfra hvor du går på og av. Og det er ikke utenkelig at vi vil få mange, mange gode tilbud bare ved å være i nærheten av reklameskilt eller når vi går forbi en butikk.

Hvilke forventninger har du til 2015?

I år forventer jeg at vi for første gang vil se en større norsk avis kutte ut papirversjonen. Bilbransjen vil prøve å komme med en tydelig respons på jordskjelvet Tesla har skapt. Noen vil stolt vise frem at de ikke lenger har en fysisk lommebok. Den nye delingsøkonomien (Airbnb, Über etc.) vil ikke lenger være forbeholdt de spesielt interesserte. Noen TV-program vil kreve at du har appen deres på mobilen. Vi kommer til å se og høre mye om plusshus og andre energismarte løsninger og vi kommer til å legge fra oss smartklokka og ta på den gamle igjen.

For Shortcut sin del forventer jeg at vi får en rekke nye kolleger, at vi utvider våre lokaler med en hel etasje og at vi sammen med våre kunder vil lage noen fantastisk smarte app-løsninger vi i dag bare kan drømme om.

Hva er noe av det aller mest spennende din bedrift jobber med, som du skulle ønske flere visste om?

På tross av mange synlige appsuksesser, slik som RuterReise, MatPrat, WiMP og Digipost, er de appene vi er aller mest stolte av ikke tilgjengelige for folk flest. Ikke mange vet at vi har laget en app som benyttes av alle postbud i landet når de deler ut post, at NRKs journalister bruker en app vi har laget når de lager en ny sak eller at Securitas’ selgere verden over gjør flere mer effektive salg med en iPad-app vi har laget. Vi jobber veldig mye med B2E-apper (Business to employee) og er utrolig stolte av disse verktøyene og skulle gjerne sett at mange fler visste om dem og mulighetene en app kan gi internt i bedrifter.

Hvordan bidrar din virksomhet til et bedre klima?

Apper er det mest miljøvennlige forbruket som finnes. Apper vi lager erstatter svært ofte gamle og tunge papirsystemer. Bare for Posten alene, har vi vært med å redusere papirforbruket med hundretalls tonn – daglig! Vi er også storforbrukere av kollektivtilbudet i Oslo, og alle ansatte har i alle år fått gratis kollektiv-reisekort. Våre kontorer ligger midt i sentrum, uten tilgang på parkeringsplass, så hos oss er det ingen som kjører.

Når vi ser tilbake på 2015, hva tror du vi i dag oppfatter som moderne som snart vil bli utdatert?

Da avslutter jeg der jeg begynte, med smartklokka. De første gangene vi vil kunne lese e-post, få beskjed om bussen er forsinket, se at saldoen har gått under et visst beløp eller at vi må huske å kjøpe Biola på klokka vår, vil vi elske det. Men allerede om ett år er dette noe vi har gått kraftig lei. Vi kommer til å lete etter funksjonen for å slå det av.

Her finner du intevjuer med flere Abelia-medlemmer om Teknoåret15

Kontaktperson Hege Guttormsen

hege.guttormsen@abelia.no

+47 943 66 094