Hvilke 3 teknologitrender mener du er viktigst i 2015?

  1. Databehandling vil bevege seg mer og mer på tvers av plattformer til enheter, smarte skjermer og tilkoblete enheter.
  2. Tingenes internett – Huawei jobber med å koble mennesker sammen, og med smarte produkter som kan kommunisere og jobbe sammen uavhengig av plattformer. Tingenes internett er et stort vekstpotensial for Huawei. Et nytt økosystem for vertikal integrering av enheter vil gi forbrukere smartere hjem.
  3. Vi ser også en sterk trend blant annet innenfor helseområdet der wearables-teknologien vil kunne gi mer presis informasjon om helsen din som du etterhvert kan velge å dele med legen.

Hvilke forventninger har du til 2015?

- Big data spiller en større rolle, applikasjoner kommer til å ligge i skyene og vil fungere på tvers av enheter. Det kommer til å bli interessant å følge hvordan bedriftene tenker videre i forhold til offentlige skytjenester versus en re-insourcing i private skytjenestemiljøer.

Hva er noe av det aller mest spennende din bedrift jobber med, som du skulle ønske flere visste om?

For å snakke litt om fremtiden, så er forskningen på det som skal bli neste generasjons mobilnett, nemlig 5G, kanskje det mest spennende vi jobber med akkurat nå. 5G skal kunne oppnå datahastigheter på over 10 Gbps, dvs 100 ganger raskere enn dagens 4G-nettverk. Her har Huawei en lederrolle, og vi skal investere rundt 600 millioner USD i forskning på 5G frem mot 2018. Om alt går etter planen skal de første 5G-nettverkene være klare for kommersiell utrulling i 2020.

Huawei er et av verdens mest innovative selskaper, og nærmere halvparten våre 150,000+ ansatte jobber innenfor FoU/Innovasjon. Det er jo interessant i seg selv. Dette gir en enorm dynamikk og generer fremfor alt en mengde nye smarte løsninger som vi alle drar nytte av. Selskapet har en stor satsing på Cloud og Big Data. For eksempel vil virtualisering gjøre det mulig å kjøre flere applikasjoner og operativsystemer på samme server.

Et annet spennende område for folk flest er vår store satsning på smarttelefoner. I løpet av de tre siste årene har Huawei i global sammenheng tatt posisjonen som nr 3 innenfor smarttelefoner. I det norske markedet har vi også begynt å få mye oppmerksomhet og vårt brand er mer synlig enn noen gang før.

Hvordan bidrar din virksomhet til et bedre klima?

Miljøvennlige produkter og løsninger står øverst på Huawei’s agenda. Gjennom en kontinuerlig satsing på FoU/Innovasjon og utvikling av miljøvennlige produkter gir våre løsninger et vesentlig lavere forbruk av strøm og har mindre plassbehov. Vi bidrar også gjennom basestasjoner som benytter seg av solenergi, miljøvennlig pakking, intelligente applikasjoner og software som konserverer energi på en smart måte. Våre rutere, for eksempel, bruker opptil 50 prosent mindre strøm enn tilsvarende produkter når de prosesserer data.

Når vi ser tilbake på 2015, hva tror du vi i dag oppfatter som moderne som snart vil bli utdatert?

Det er mye. Noen eksempler kan være kontant- og kortbetaling, lokale harddisker samt enheter som ikke kan oppdateres med ny software eller som kommuniserer med omverdenen.

Teknologifremskrittene beveger seg i et så ekstremt tempo at vi på mange måter ikke fullt ut kan forestille oss morgendagens trender, eller se de nye businessmodellene for fremtiden.  Dette gjelder også i forholdet til evnen å se hva som løpende går ut på dato. De raske endringene gjør at vi stadig kommer til å være opptatt av ”det nye”, og mindre opptatt av hva som utgår på dato.

Her finner du intevjuer med flere Abelia-medlemmer om Teknoåret15

Abelia arrangerer Big Data konferanse 3. mars. Meld deg på her!

Kontaktperson Tarje Bjørgum

tarje.bjorgum@abelia.no

+47 922 94 842