EU-domstolen erklærte nylig de såkalte "Safe Harbour"-reglene for ugyldige.

Meld deg på frokostmøte

Det norske Datatilsynet har enn så lenge holdt fast ved at øvrige metoder for overføring skal godtas. Dette gjelder blant annet bedriftenes mulighet til å benytte EUs standardkontrakter og at konsern innfører egne bindende regler på området.

- Domstolens avgjørelse er et sterkt signal til lovgiverne i Brussel om at retten til privatliv, korrespondanse og databeskyttelse står sterkere enn noensinne, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til Datatilsynet.no.

Tilsynet poengterer at de nå står friere til å vurdere overføring til ulike land.

Men fremhever at de for øyeblikket stiller seg bak at det er gangbart juridisk å bruke andre avtaleformer "dersom grunnkravene og risikovurderingene ikke er til hinder for å overføre data til USA".

Forvirring også i EU

Usikkerheten som nå er skapt gjør behovet for fortgang i en ny transatlantisk avtale om overføring av persondata enda sterkere enn tidligere. Dette har EU-kommisjonen og amerikanske myndigheter arbeidet med i lengre tid, og "Artikkel 29"-arbeidsgruppen har uttalt at en slik avtale bør være klar innen 31. januar 2016. EUs justiskommisjonær Vera Jourova jobber nå for fullt med den nye Safe Harbour-avtalen, og går i mellomtiden også god for de alternative avtaleformene.

Datatilsynet og Abelia vil bistå bransjen

Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet ønsker å bidra til å avklare situasjonen og gi veiledning på hvordan næringslivet bør forholde seg til dette. Abelia og Datatilsynet arrangerer derfor et frokostmøte 23.november. Her vil Abelias medlemmer få muligheten til å lære mer om situasjonen, hvordan en skal forholde seg til den, og få mulighet til å stille sine spørsmål direkte til Datatilsynet.

Meld deg på vårt frokostmøte her

Kontaktperson Kjetil Thorvik Brun

kjetil@abelia.no

+47 916 00 877