Siv Jensen på rundebordsmøte med aktørene i delingsøkonomien.
Finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte på rundebordsmøte med aktørene i delingsøkonomien.

Finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte har den siste uken omfavnet delingsøkonomien. Under dagens møte poengterte hun nok en gang at departementet vil legge til rette for aktørene, og uttrykte seg positivt om Abelias forslag om en offentlig utredning (NOU) på området.

I dag møtte de delingsøkonomi-aktørene i hos Abelia.

Les også: Delingsøkonomi i medvind

Abelia-sjef Håkon Haugli oppsummerte møtet:

- Vi har møtt en offensiv og løsningsorientert finansminister og skattedirektør. Vi er veldig glad for signalene om at myndighetene både skal se på de kortsiktige, umiddelbare utfordringene knyttet til informasjon, åpenhet og tilgjengelighet, og samtidig ta tak i det lengre og mer mulighetsorienterte bildet, sier Haugli.

Annerledes arbeidsliv

Han mener kimen i delingsøkonomien har en kraft som gir Norge store muligheter, og som kan bidra til å endre norsk arbeids- og samfunnsliv.

Som eksempel trekker han frem Tim Adams fra The Guardian som sier: Min far hadde én jobb i hele sitt liv, jeg har hatt seks jobber i mitt liv, mine barn vil kanskje ha seks samtidig jobber i sitt liv.

- Det er muligens en overdrivelse, men det viser at samfunnet er i endring og vi må tilpasse arbeidsforhold, pensjon, beskatning, og velferdssystem til et fremtidig arbeidsliv, sier Haugli.

Et viktig poeng for Abelia er at selvstendig næringsdrivende blir en fullverdig del av samfunnet på lik linje med andre. De må ha ordninger i velferdssamfunnet på linje med andre, og ha mulighet til å spare til egen alderdom og slippe å skatte av penger som ikke finnes.

- Vi kan ikke presse morgendagens løsninger inn i gårsdagens rammer, sier Haugli.

Stopper skattedebatten

Haugli er også glad for at påstandene om at delingsøkonomien legger til rette for svart økonomi, blir tilbakevist fra nær sagt alle leire.

- Det er galt å slå fast at delingsøkonomien fører til mer svart arbeid. Hvis vi lar delingsøkonomien fortsette på siden av den vanlige økonomien, kan det fort bli resultatet. Hvis vi regulerer delingsøkonomien fornuftig, kan det gi stikk motsatt effekt og medføre at en tidligere svart økonomi blir hvit.

- Abelias medlemmer innen delingsøkonomien legger vekt på at de ønsker å være en del av skatte- og velferdssystemet. Selskapet weClean er et godt eksempel fra en rengjøringsbransje som har hatt sine utfordringer med svart arbeid. De legger sin ære i å flytte arbeidskraft fra det svarte over i det hvite markedet gjennom sin tjeneste, sier Haugli.

Flere av delingsaktørene har tatt til orde for at innberetningen av skatt kan ordnes gjennom en "skatteknapp"-app. Aktørene er også åpne for å forenkle skatteregelverket, slik at tilbyderne skattlegges fra første krone.

Last ned presentasjonen til skattedirektør Hans Christian Holte.