Eva S. Dugstad, administrerende direktrø i IFE
Eva S. Dugstad, administrerende direktrø i IFE
Hanne Finstad sammen med barn fra Forskerfabrikken
Hanne Finstad sammen med barn fra Forskerfabrikken

- Vi har som ambisjon å være med på å løse Norge og verdens energiutfordringer, sier Eva S. Dugstad, administrerende direktør ved Institutt for Energiteknikk, (IFE). For å kunne ta en rolle globalt må vi bli best først.

Flerfaseteknologi

Abelia har tidligere skrevet om IFE sin flerfaseteknologi som har blitt kåret til Norges viktigste oppfinnelse siden 1980. På NHOs årskonferanse kunne Dugstad fortelle at denne forskningen har spart olje- og gassindustrien for 100-talls av milliarder kroner. 30 milliarder kroner ble spart bare i forbindelse med utbyggingen av Troll-feltet. Denne teknologien muliggjør transport av olje, gass og vann i samme rør. Dermed trenger man ikke lenger oljeplattformer på hvert felt, men man kan føre olje, vann og gass langs havbunnen og inn til land for å separere det der.

- Forskning- og teknologiutvikling er en forutsetning for å oppfylle drømmene våre, avslutter hun.

Du kan se innlegget til Dugstad på NHO-TV.

Abelia har også intervjuet Dugstad i webartikkelserien Abelialederen som du kan lese her.

Inspirerer forskerspirer

Som naturfaglærer på Kløfta barneskole erfarte biokjemiker Hanne Finstad hvordan elevene ble interesserte og engasjerte bare hun lovet å gjøre et eksperiment i hver skoletime. Slik ble elevene også interessert i å lære teori.

- Det er et gap mellom skolens pensum og det som skjer i forskningen, påpeker Finstad på NHOs Årskonferanse 2013. – Vi lever i en verden hvor teknologien og forskningen forandrer oss, mens pensum er omtrent det samme som på 80-tallet. Derfor tilbyr vi i Forskerfabrikken kurs på fritiden hvor barn kan fordype seg. Det er muligheten til å trene og øve, som skaper engasjement og eksperter, mener Finstad.

Du kan se innlegget til Finstad på NHO-TV.

Les også Paul Chaffey sitt blogginnlegg fra konferansen, Energi og kunnskap.

Kontaktperson Hege Guttormsen

hege.guttormsen@abelia.no

+47 943 66 094