Fakta om Start now coaching:

Ann Elin Schüssel er Certified Professional Co-active Coach (CPCC) og var den første norske som tok denne utdannelsen ved Coach Training Institutt (CTI) i California, USA. Hun har jobbet som personlig coach og lederutvikler siden 1998. Start Now Coaching bistår ledere, teams og organisasjoner med utvikling og tilpasning til stadig nye krav og omgivelser.

Hun er ikke alene om å påpeke at det er tre hovedfaktorer for å lykkes med sine nyttårsforsetter. Forskeren Richard Wiseman ved University of Hertfordshire skrev i 2009 at ca 80 % av alle forsetter som blir inngått ved årsskiftet ikke blir fullført. Hovedgrunnen til dette, sier Wiseman, er at vi har feil fokus. Vi overdriver den negative konsekvensen av å utføre forsettet, og ofte setter vi oss mål som å kutte helt ut med ting som vi faktisk liker. – Det er ingen god strategi, sier Schüsssel.

Hold deg til de tre hovedfaktorene:

  • Sett deg små, konkrete mål
  • Belønn deg selv ved måloppnåelse
  • Del målet med venner og familie

Endring koster

- Å gjøre noe du ikke har gjort før er en endring. Endringer koster litt, og det er viktig å være bevisst på dette når du bestemmer deg for en forandring du ønsker i ditt liv, sier Schüssel. Det aller viktigste er å stille seg spørsmålet: Hvorfor ønsker jeg denne endringen? Når du har svart på det, begynner jobben med å legge til rette for at det skal bli enkelt for deg å gjennomføre. Et eksempel kan være at du ønsker å komme i bedre form og skal legge inn en treningsøkt om morgenen. Da kan det lønne seg å legge treningsklærne ved siden av senga før du legger deg. Da blir det enklere for deg å velge disse når du våkner dagen etter, sier Schüssel. På denne måten blir du en arkitekt for dine valg. Og så må du holde ut. En endring er ikke gjort over natta – nyere hjerneforskning viser faktisk at det må 30 døgn til for at hjernen skal komme opp med nye koblinger, sier hun.

Et ønske om økt produktivitet

- Har du et stille sinn er du mer produktiv. Oppgaver, store eller små, kan lett løses når sinnet er rolig og klart. Som regel legger vi for mye energi og følelser inn i oppgaver som egentlig er superenkle for et rolig sinn å løse. En konkret mulighet i dag: Skaff deg oversikt over dagens oppgaver. Del dem inn i tidsrammekategorier: 5 minutters, 30 minutters og 1 times oppgaver. Tell timer tilgjengelig. Legg oppgavene inn og sett i gang og fullfør uten anstrengelser. Dette skriver Ann Elin Schüssel på sin Facebook-side Dagens Innsikt, der hun daglig kommer med praktiske tips i hverdagen om hvordan man kan få gjort mer med mindre energi.

Motivasjon og produktivitet henger sammen

- Etter mange år i coaching-bransjen er jeg forundret over hvor lite oppmerksomhet bedriftsledere har på produktivitet, sier Schüssel. Arbeidsgivere burde ha mye mer fokus på dette. Produktivitet handler om motivasjon og inspirasjon. Ofte evalueres arbeidsprosesser på systemnivå, men det er sjeldent at produktivitet evalueres på individnivå. Produktivitet bør helt klart være et tema på alle medarbeidersamtaler. Ledere må finne ut av hva som er "lett" for hver enkelt medarbeider å gjøre. Hva motiveres og inspireres hver enkelt av? Særlig i kunnskapsbedrifter er det mange som opplever at rammene blir for trange. De mister motivasjon og blir lite produktive. Dette har jeg sett så mange eksempler på, sier Schüssel.

Det er sluttsummen på kassalappen som teller

Min viktigste oppfordring i disse første dagene av 2013 er at dersom du ønsker å sette deg noen mål, så bruk litt tid på å finne ut hva som er virkelig viktig å endre på i ditt liv? Still deg spørsmålet: Gjør jeg de viktigste valgene for meg selv og de som har med meg å gjøre?

Har du ingen konkrete nyttårsforsetter, så fortvil ikke. Man trenger ikke et nytt år for å sette seg noen mål. Det kan gjøres når som helst! Følelsen av å kunne starte med blanke ark er både sunn og befriende, avslutter Schüssel.

Anbefaler bøkene:

Nudge for de som er interessert i å gå dypere i temaet valgarkitektur
Getting things done for de som er interessert i å gå dypere i temaet produktivitet

Start Now Coaching sine websider.

Dagens Innsikt på Facebook

Kontaktperson Hege Guttormsen

hege.guttormsen@abelia.no

+47 943 66 094