Fakta om Opera Software:

Nettleseren Opera utviklet av selskapet Opera Software har mer enn 230 millioner brukere over hele verden fordelt på mobiltelefoner, datamaskiner, TV og andre Internett-enheter. Selskapet som startet som et forskningsprosjekt i Telenor i 1994 med to ansatte, har i dag mer enn 750 ansatte fordelt på 16 kontorer rundt om i verden. Opera Software er kjent for sitt internasjonale miljø, med mer enn 55 nasjonaliteter representert ved hovedkontoret i Oslo.

- Vi ser dette så tydelig ved våre kontorer rundt om i verden. Velferdsgoder som vi tar som en selvfølge her i Norge, er helt fraværende andre steder enn i Norden, og man blir nødt til å ta noen tøffe valg i forhold til hvordan man ønsker å leve sine liv, sier Selnes. Et eksempel som vi ser går igjen er at kvinner må ta de tøffeste valgene. Valget står mellom jobb eller familie. Det er så å si umulig å kombinere disse to. Det er bare i Norge det heter foreldrepermisjon. I alle andre land heter det mammapermisjon, og det er utenkelig at menn kan ta ut denne permisjonen.

I tillegg til permisjonstid og forventningene om hvem som skal være hjemme med barna, kommer holdninger som er lite fleksible i forhold til å få til en balanse mellom arbeid og fritid. Resultatet blir en dårlig work-life-balance, noe som bedriften over hodet ikke er tjent med.

- Dette hadde vi i Opera lyst til å gjøre noe med på vår måte. Dermed bestemte vi oss for å innføre 2 ukers betalt pappaperm for alle ansatte i Opera på verdensbasis, sier Selnes.  Og dette har vakt global oppsikt!

Tove har blant annet snakket om ordningen på et seminar i forbindelse med Polens formannskap i EU. Hun har blitt intervjuet i Elle i Taiwan, der temaet slo veldig an. Og ansatte verden over jubler. Kontorsjefen i Tokyo, Mio Araki, sier blant annet at hun er så stolt over å jobbe for et selskap som viser lederskap på denne måten, og tar virkelige familieverdier på alvor.

Forskjell på Norge og resten av verden

- Vi ser en tydelig forskjell mellom kontoret vårt her i Norge og kontorene i resten av verden, sier Selnes. Mens vi i Norge er i ferd med å tippe over i en "fritidsklemme", der ambisjonene på fritiden er de som skaper mest stress og utbrenthet, ser vi i resten av verden at det er jobben som bidrar til det samme stresset og utbrentheten. Opera ønsker å være med på å legge til rette for fleksible løsninger slik at det skapes en god balanse – det vil alle tjene på i lengden, sier Selnes.

Samfunnsmessig utfordring

- I en verden som trenger mer likestilling i arbeidslivet, er dette et friskt eksempel på det å ta samfunnsansvar ved å eksportere en modell som virker i Norge, sier Paul Chaffey. Det er bra for pappaene at de får litt permisjon når de får barn, men det er minst like viktig at mammaene får mulighet til å gjøre noe annet enn å være hjemme, for eksempel jobbe. På denne måten bidrar Opera til et mer likestilt arbeidsliv.

I en litt større sammenheng er det også slik at det er eldrebølgen i mange land, og det må bli født langt flere barn for å finansiere fremtidens velferdsstat. En enkelt bedrift kan ikke løse dette alene, men en bedrift kan bidra litt, slik Opera gjør.

Les også saken i Dagsavisen om Opera Software som eksporterer pappapermisjon.

Kontaktperson Hege Guttormsen

hege.guttormsen@abelia.no

+47 943 66 094