I forrige uke var hun med en næringslivsdelegasjon med 15 norske toppledere til de globale teknologiske sentrene i Shenzhen, Shanghai og Hong Kong. Der fikk de møte representanter fra både næringslivet og utdanningsinstitusjoner, og kunne erkjenne at Norge henger etter våre nordiske naboer.

- Dette handler ikke om politiske vanskeligheter i kjølvannet av nobelpriser og lignende, men rett og slett at det norske næringslivet ikke ser potensialet som ligger i den kinesiske økonomien, sier Wibe.

- Mange har orientert seg mot Kina kun for å etablere billig produksjon. I stedet burde man se dette som et voksende marked for norske produkter og tjenester. Kina har en voksende kjøpesterk middelklasse som i løpet av et tiår vil nærme seg en milliard mennesker, sier Wibe.

Hun mener Norge trenger en helt ny Kina-strategi. Også fordi landet utdanner ufattelige 2,2 millioner ingeniører i året - noe som betyr at norske kunnskaps- og teknologibedrifter må regne med sterk konkurranse fra kinesiske selskaper.

Delegasjonen til Kina kom i stand gjennom et samarbeid mellom Abelia, Handelshøyskolen BI og det kinesiske teknologiselskapet Huawei, som også er etablert i Norge. Selskapet har tilstedeværelse i over 170 land, og rundt en tredel av verdens befolkning bruker selskapets produkter og løsninger. Derfor har selskapet en unik posisjon til å bygge bro mellom Norge og Kina.

- Bakgrunnen for initiativet var å kunne invitere norsk næringsliv og norske kunnskapsbedrifter til å få en bedre innsikt og forståelse for hvilken rolle Kina har tatt  innenfor innovasjon, teknologi og industritrender, sier Berit Kjøll som er Executive Vice President i Huawei Norge.

Administrerende direktør Eric Zhang i Huawei Norge er stolt over å kunne vise frem selskapets hovedkontor i Shenzhen, og understreket selskapets posisjon.

- Norge er et av landene i verden som benytter seg av de mest avanserte og konkurransedyktige tele- og bredbåndstilbudene på markedet, og Huawei er godt lokalisert på Fornebu med ca. 140 ansatte som leverer til dette markedet, sier Eric Zhang.

Kontaktperson Hilde Widerøe Wibe

hilde.wibe@abelia.no

+47 481 31 153